GYIK

GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések

 

Munkatársainknak leggyakrabban feltett kérdésekből gyüjtöttünk itt össze egy csokorral. 
 

 

Létezik-e problémáktól mentes számítástechnika?

Miért fagy le a számítógépem?

Mi okozza az adatvesztéseket?

Mit tehetek az adatvesztéssel szemben?

Mik azok a vírusok?

Miért készítenek vírusokat?

Hogyan védekezhetek a vírusokkal szemben?

Mit tehetek a gyorsan elavuló számítástechnikai eszközökkel?
  
Miért jó a jótállás?
  
Hogyan válasszak laptop-ot?

 

Mi alapján válasszak, vásároljak számítógépet, vagy bővítést hozzá?

 

További kérdések és válaszok az informatikai kultúrával, illetve a jogtisztasággal kapcsolatban.

  
 

 


 

Létezik-e problémáktól mentes számítástechnika?


Sajnos ezt még soha senkinek nem sikerült megvalósítania. A gyakorlatban a megoldandó feladatokból és rendelkezésre állási igényből lehet tervezni egy rendszert. A rendszernek vannak egyszeri beruházási és rendszeres üzemeltetési költségei. A problémamentesség helyett a menedzselhetőség a jó megközelítés. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetés során preventív módon csökkentjük a leállás esélyét és felkészülünk arra, hogy az esetleges hibák felmerülése esetén a legrövidebb idő alatt adatvesztés nélkül indulhasson újra a rendszer.


Miért fagy le a számítógépem?


A szoftverek és hardverek sajnos nem hibamentes eszközök. Ennek sok oka van, néhányat érdemes ezek közül kiemelni. A legfontosabb, hogy az általános szabály, miszerint semmi sem tökéletes, erre a szakmára is vonatkozik. A jelenleg használt számítógépek a 80-as évek meglehetősen eklektikus és emiatt egymással inkompatibilis rendszereiből fejlődtek ki. A mai gépeket a kompatibilitás jellemzi. Sajnos ez a kompatibilitás inkább elméleti jellegű. A gyors fejlődési szakaszban lévő informatika világában elég nehéz olyan szabványokat alkotni, melyek mindenható módon szabályozzák e meglehetősen bonyolult eszközök összes kapcsolódási lehetőségeiből létrehozható berendezések tulajdonságait. Mindenki törekszik a kompatibilitásra, de ezt nem sikerül teljes mértékben megvalósítani, mindig adódhatnak összeférhetetlenségek, ütközések. A gyártók a nagy verseny miatt sokszor minimális tesztelések után dobják piacra új termékeiket. A visszajelzések alapján javítócsomagokat (service pack) tesznek nyilvánosan elérhetővé, melyekkel orvosolhatók az addig kiderült hibák. Ezért is fontos jó gyártótól beszerezni az eszközöket, mert itt a terméktámogatás kiemelt fontosságú. Egy olcsóbb termék nem csak minőségben gyengébb, hanem a terméktámogatás sem jár hozzá.


Mi okozza az adatvesztéseket?


Az adataink a számítógépen különböző adathordozó eszközökön vannak jelen. Minden adatunk valamilyen bonyolult leképezési eljárás után van valahol a rendszerben. A programjaink megfelelő beállítás után el tudják érni az adatokat és számunkra kiértékelhető formában megjelenítik ezeket. Az adathordozók igen sérülékeny eszközök. Egy gyártási hiba vagy öregedés, vírustámadás, programhiba, elemi csapás vagy tudatos károkozás az összes adatunkat megsemmisítheti vagy elérhetetlenné teheti.


Mit tehetek az adatvesztéssel szemben?


Az adatvesztéssel szemben csak preventív módon lehet fellépni. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az adatainkat rendszeresen valamilyen megbízható eszközre menteni kell. Az adatbiztonsági igény és az adatmennyiség alapján határozható meg az adatmentő eszköz és az adatmentési stratégia. Ez a probléma kulcsfontosságú, sokszor az adataink lényegesen többet érnek mint az eszközök, melyeken tároljuk ezeket. Egy adatvesztésből eredő kár költségei pedig lényegesen nagyobbak lehetnek mint a preventív intézkedések költségei. Ebből adódik, hogy nagyon jó befektetés az adatbiztonságba invesztálni. Egy informatikai rendszerben nem érdemes a jószerencsére bízni az adataink sorsát és arra gondolni, hogy ami megtörtént mással, az velünk nem fordulhat elő.


Mik azok a vírusok?


A vírusok a számítógépekbe juttatott programok, melyek különböző rendellenes működési jelenségeket, adatvesztéseket produkálnak.


Miért készítenek vírusokat?


A vírusokat rosszindulatú viccelődés, szándékos károkozás, adatlopás, jogosultság megszerzése céljával írják. A vírusok készítői között vannak beteges személyiségű, rosszindulatú és bűnöző emberek egyaránt. A közös bennük, hogy mindannyiunknak hatalmas károkat okoznak ténykedésükkel.


Hogyan védekezhetek a vírusokkal szemben?


Érdemes a szakma szerint is elismert antivírus programot használni. A különböző szakmai fórumok rendszeresen tesztelik az antivírus programokat. Az antivírus program megvásárlása nem elég, azt szakszerűen be kell állítani és rendszeresen használni kell. A víruskereső programok mindig csak az adatbázisukban szereplő vírusokat ismerik. Az új vírusokat csak akkor fogják detektálni, ha az Internetről naprakészen tartjuk ezt az adatbázist. Rengeteg kis cég ajánl különböző csodaprogramokat, ezek sokszor igen nagy kárt tudnak okozni.


Mit tehetek a gyorsan elavuló számítástechnikai eszközökkel?


Az "elavulás" nem olyan félelmetes dolog, mint az a köztudatban elterjedt. Egy rendszer egy adott feladatot ugyanúgy el tud látni évek múlva is, feltéve, hogy műszakilag megfelelő állapotban van. A probléma mindig ott kezdődik, amikor egy új feladatra, vagy egy futó program új verziójára akarják rábírni a rendszert. Ez már nem mindig sikerül beruházás nélkül. Ezeknek az új követelményeknek sokszor lényegesen nagyobb erőforrás igénye van, mint a meglévő rendszerünk. Van amikor érdemes az új feladatra bővíteni, de van amikor ésszerű egy új rendszert beállítani.

 

Miért jó a jótállás?

 

A jótállás a fogyasztói érdekek jogérvényesítésére vonatkozó kifejezés, amellyel a kereskedő garantálja a vevőnek azt, hogy az adott termék jótállási füzetében meghatározott időtartamon belül a termék kifogástalanul működik.
A jótállás kedvezőbb a vevő számára, mint a szavatosság, mert reklamáció esetén nem kell a vevőnek bizonyítani, hogy vétlen a termék meghibásodásában.
A vevő jótállási igényét bejelentheti a termék vásárlásakor érvényesített jótállási jeggyel, füzettel, amelyhez feltétlenül meg kell őrizni a vásárláskor kapott blokkot is.
A jótállás csak bizonyos jogszabályokban meghatározott termékek, áruk, szolgáltatások körére vonatkozik, érdemes vásárlás előtt tájékozódni!
  
Hogyan válasszak notebook-ot?
  
Hosszú akkumulátoros idő, vagy nagy teljesítmény? 
 
Mostanra a notebookok szinte minden téren utolérték a PC-ket, sőt áruk is lényegesen csökkent, így lassan kedveltebbé válnak asztali társaikhoz képest.
A noteszgépek legnagyobb hátránya, hogy nehezebben és csak korlátozottan bővíthetők, alakíthatók az asztali gépekhez viszonyítva, az utólag megvásárolt alkatrészek ára is borsosabb, mint a PC-k esetében. Ezért különösen fontos, hogy vásárláskor olyan gépet válasszunk, amire valóban szükségünk lesz; ami megfelel a valós igényeinknek. Ha tanácstalanok vagyunk, ne szégyelljünk tanácsot kérni szakembertől.

Processzor

Mivel a processzort tekinthetjük a számítógép agyának, ezért számítógép vásárlásakor talán az egyik legfontosabb szempont a processzor típusa és sebessége.
Érdemes felállítani egy tervet arra vonatkozólag, hogy mire szeretnénk használni a gépet. A hordozható számítógépek processzorának kisebb az áramigénye, és kevésbé is melegszenek. Ha csupán szövegszerkesztésre és internet oldalak böngészésére kívánjuk használni gépünket, akkor nem kell nagy sebességű processzort választanunk, hiszen akár egy gyengébb Celeron vagy AMD Mobile Sempron processzorral is elvégezhetjük ezeket a feladatokat. Elterjedőben vannak a kétmagos processzorok, amelyeket Core-Duo-nak nevezett el az Intel. Ha valamilyen komolyabb grafikai művelettel foglalkozunk, vagy 3D-s játékokkal szeretnénk játszani, érdemesebb erősebb processzort választani.
A processzorok sebességét megahertz-ben (MHz) mérik. A ma kapható processzorok órajele 1500 és 3000 MHz között van. Minél nagyobb egy processzor órajele, annál gyorsabb.
A processzorok cseréje megoldható a noteszgépeknél.

Kijelző

Notebook vásárlásakor fontos szempont lehet a kijelző mérete, felbontása. Mára nagyon elterjedté váltak a TFT monitorok. Ezek a monitorok igen nagy szögből is jól láthatóak. A gép kiválasztásánál igen fontos a méret és a felbontás. A felbontás határozza meg a kép élességét. Az 1024 x 768-as felbontás átlagosnak mondható. Ha azonban profi grafikai programot szeretnénk használni, nagyobb felbontású kijelzőt kell választanunk.
A kijelző mérete � aminek átlóját inchben adják meg (1 inch 2,54 centiméternek felel meg).
Az újabb laptopoknál már hódít a 4:3-at felváltó 16:10-es képarány. Ez utóbbit azoknak érdemes választani, akik szeretnek filmet nézni számítógépükön, ugyanis a szélesvásznú DVD-filmek is ebben a képarányban készülnek. Amennyiben gépünket alapvetően nem multimédiás célokra használjuk, hanem főleg hagyományos alkalmazásokat futtatunk, esetleg internetezünk, akkor tökéletesen megfelel a 4:3-as képarányú kijelzős készülék is. Ezzel úgymond �lefaraghatunk" a méretből és a súlyból, mert ezek a notebookok kisebbek és könnyebbek � márpedig ezek a kényelmes hordozhatóság miatt fontos szerepet játszanak.
A kijelzőknek a felülete is különböző lehet, gyártanak matt és fényes felületűeket. A matt felületen kevésbé tükröződik a fény, viszont kontrasztjai nem olyan jók. A fényes felületen a mesterséges fény tükröződik, de a színei jobbak. Érdemes egyszer összehasonlítani a kétféle felületet, hogy eldönthessük, melyiket válasszuk.
Az említetteken kívül még létezik érintőképernyő is, amely betöltheti az egér és a billentyűzet szerepét is � az ilyen készülékeket táblagépeknek nevezzük, ezek kevésbé elterjedtek.

Merevlemez (HDD)

A merevlemezen tároljuk az adatainkat. Számítógép vásárlásakor az egyik legfontosabb adat, hogy mekkora a merevlemez kapacitása. A merevlemezek kapacitását gigabyte-ban (GB; 1 GB = 1000 MB) jelölik. Fontos szempont, hogy a ma használatos operációs rendszereknek legalább 1 GB-ra van szüksége. Ha játékprogramokat is kívánunk telepíteni, érdemesebb minél nagyobb kapacitású merevlemezt választani. Ugyancsak igaz ez akkor, ha sok zenét és filmet is szeretnénk gépünkön tárolni.
Mivel a notebookok kevésbé és nehézkesebben bővíthetők, mint az asztali gépek, a merevlemez kapacitást külső winchesterrel is növelhetjük, de a HDD cseréje is megoldható a noteszgépeknél.

Belső memória (RAM)

A számítógépben található memória nagyban meghatározza a gép teljesítményét. Amilyen nagy a belső memória, olyan mértékben növekszik a gép gyorsasága. Az igények itt is fontos szempontok. Ha csak egyszerűbb műveleteket kívánunk végrehajtani, elég a kevesebb RAM is, viszont ha bonyolult programokat futtatunk, érdemes egy nagyobb memóriájú gépet választani.
A memória cseréje és bővítése megoldható a noteszgépeknél, így amennyiben a későbbiekben mégis úgy gondoljuk, hogy több memóriára van szükségünk, akkor egyszerűen tudjuk bővíteni a gépet, viszont ezt érdemes szakemberre bízni � ha ugyanis magunk szedjük szét a gépet, elveszítjük az ahhoz tartozó garanciát. Még egyszerűbb megoldás lehet egy PCMCIA/Expressz memóriakártya behelyezése a gép oldalán (a mai modellek többségébe szereltek ilyet). Kiválasztáskor érdemes azt is megnézni, hogy mekkora az a maximális memória, amit a számítógépbe lehet építeni.

Az adatok exportálása és importálása

Ha számítógépünkre valamilyen adatot szeretnénk rátenni, vagy ha onnan leszedni szándékozunk valamit, több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Mára már elavult szabvány a floppylemezes meghajtó, mivel a kis mágneslemezek kapacitása nem felel meg a mai elvárásoknak. Épp a hordozható gépek voltak az első olyan számítógépek, amikbe már nem is szereltek ilyen háttértárolót.
A notebookokat beépített optikai meghajtóval látják el, ez régebben CD-író volt, ma azonban a CD-DVD kombót (DVD-olvasó és CD-író egyben), a modernebb készülékekben pedig már DVD írót találunk. Az optikai meghajtók legfontosabb jellemzője azok sebessége: milyen gyorsasággal olvas, illetve ír adatokat. A DVD-írók sebessége íráskor kilencszer gyorsabb, mint egy CD-íróé. Az optikai meghajtók cseréje könnyen megoldható a hordozható gépeknél is.
A másik általános módja az adatok exportálásának és importálásának a pendrive, ami az egyik legelterjedtebb adathordozóvá vált az elmúlt évek során. Kis mérete és könnyű csatlakoztatása miatt lett kedvelt széles körben. Manapság már nagykapacitású pendrive-ok is kaphatók, amelyeken akár 8 GB-nyi adatot is tárolhatunk. Pendrive-unkat elég valamelyik USB-csatlakozóba helyeznünk, és máris másolhatjuk fel, illetve szedhetjük le a szükséges file-okat.
Az USB módot ad arra, hogy egyszerre több eszközt is kapcsoljunk a géphez. USB-vel köthető gépünkhöz számos egér, kamera, külső monitor, billentyűzet, optikai és merevlemez meghajtó, szkenner, játékvezérlő, stb. Ezért a gép választásánál ügyeljünk arra, hogy olyan laptopot válasszunk, ami � használati szokásainkat figyelembe véve � elegendő USB-porttal rendelkezik. Amennyiben a használat során úgy érezzük, hogy kevés a gépünkön található USB-port, akkor sem kell kétségbe esni, PCMCIA/Expressz kártyák segítségével akár plusz csatlakozókkal is bővíthető a noteszgép.

Akkumulátor

A hordozható készülékeknél a használati idő nagyban az akkumulátor kapacitásának a függvénye. Gépünk első üzembe helyezése előtt érdemes megformázni az akkumulátort.
Ha a notebookot hálózatról működtetjük, akkor érdemes az akkumulátort kivenni a készülékből, ezzel megnövelhetjük annak élettartamát. Viszont ilyenkor is szükség van havi egyszeri teljes feltöltésre és lemerítésre. Az akkumulátor nélküli üzemmódnak megvan az a veszélye, hogy amennyiben a laptopot hálózatról is működtetjük, áramszünet esetén elveszhet a munkaállományunk.
Az akkumulátorokra is igaz, hogy egy idő után mindenképp elhasználódnak. Megfelelő használat esetén azonban 2-3 évig is kitartanak.
Ha AC-adaptert használunk, ügyeljünk arra, hogy az száraz és jól szellőző helyen legyen. Ne csatlakoztassunk a géphez eltérő típusú akkumulátort, mert az tűz- és robbanásveszélyes.

Bővíthetőség

Fentebb már említettük, mely eszközök cserélhetők és bővíthetők egy laptopnál. Nem lehet cserélni viszont a VGA vezérlőt, általában nem vagy csak nagyon drágán cserélhető a kijelző.
Van azonban olyan bővítési megoldás is, ami egyszerű, és még csak nem is kell felnyitni a gépet hozzá. A mai gépeken általában található külön hely a PCMCIA/Expressz kártyák számára, amikkel bővíteni lehet a laptopot. Ezeknek a kártyáknak több típusa is létezik:
Type I � a memória bővítésére szolgál általában;
Type II � hang-, LAN, vagy egyéb kártya csatlakoztatását teszi lehetővé;
Type III � merevlemezeket csatlakoztathatunk.

 

A kiválasztás folyamata
 
Ha valaki számítógépet szeretne vásárolni, fontos, hogy alapvető információkat ismerje a számítógép alapvető hardverjeiről. Vásárláskor akár komplett konfigurációt vesz a vásárló, akár maga szeretné összeszerelni gépjét, tudnia kell mely eszközöknek mely fontos tulajdonságai alapján kell a döntést meghozni. Először is lényeges, hogy milyen célokra szeretné a felhasználni a számítógépet a vásárló. De lényeges az is, hogy mekkora pénzösszeget fordíthat az egyes eszközökre. A cél lehet ismerkedés a számítógéppel, szórakozás, munka, programozás illetve státuszszimbólum. Például egy grafikusnak vagy mérnöknek a monitorra és az azt vezérlő kártyára kell a hangsúlyt fektetnie, míg ismerkedésre  és tanulásra elég egy egyszerűbb számítógép. Ha az elképzelés már megszületett, és sikerült döntést hozni, hogy egy cég által összerakott gépet vesz a felhasználó, vagy részekből teszi össze maga, indulhat a vásárlás. De ehhez jól jön, ha ismeri a vásárló, amit vesz, azaz tudja milyen lényeges tulajdonságok jellemzik a gép egyes hardver-részeit. 

 

Állítsunk összes egy számítógépet 

 

 

ALAPLAP

A legfontosabb, hogy mennyi és milyen bővítőhellyel rendelkezik az alaplap. A jobb grafikus kártyák átviteli szabványa az AGP (Accelerated Graphics Port), melyre szükség lehet. Az újabb alaplapok jelentős része rendelkezik AGP-vel.
Az input-output vezérlő is tartozéka az alaplapnak (soros és párhuzamos port). Mára már viszont elterjedtem az univerzális soros busz (USB), és általánossá vált az EIDE vezérlő, mely négy IDE eszköz irányítására képes, sőt lassan már inkább a SATA vezérlők válnak napjainkan egyre általánosabbá.
Érdemes odafigyelni az alaplap és a kinézett ház kompatibilitására is.
 

PROCESSZOR

 Mivel az alaplapok meghatározott processzorcsoporthoz készülnek, így fontos döntés a processzor megválasztása. Hiszen ha fejlesztjük a processzort kénytelenek leszünk ugyanilyen processzort vásárolni. Ezért fontos döntés, hogy mit választunk. Az Intel processzorai mellett egyéb processzorok ( leginkább az AMD) is tudnak újat vagy mást nyújtani. Mivel a processzor a gép "lelke", ezért érdemes evvel a témával külön foglalkozni és figyelni a számítógépes magazinok összehasonlító tesztjeit.
 

MEMÓRIA

A memóriamodulok elhelyezésénél ügyelni kell, hogy manapság a DIMM modulok uralják a piacot, és ezért DIMM-es alaplapot érdemes használni. Bár egyes alaplapoknál előfordul, hogy DIMM és SIMM foglalat is van az alaplapon. A mennyiség megválasztásánál újra figyelembe kell venni, hogy milyen célra szeretnénk használni a gépet.
 

MEREVLEMEZEK ÉS EGYÉB HÁTTÉRTÁRAK

A merevlemeznél a vezérlés szempontját kell elsősorban nézni. A leginkább elterjedtek az ATA, SATA, SCSI vezérlők és lemezek. Az ata előnye olcsósága és elterjedtsége. Ezzel szemben a SCSI eszközökhöz, melyek drágábbak, csatolókártyákat szükséges vásárolni. Bővítés szempontjából viszont jellemzően maximum négy merevlemez tehető a gépbe, míg a SCSI-ból többet, és a SCSI ráadásul még gyorsabban is működik. Otthoni használatra azért jellemzően ATA vagy SATA javasolt.
 

CD-ROM MEGHAJTÓ

Fontos az adatátviteli sebesség és az elérési idő. Nagyon elterjedt eszköz lett napjainkra. Ma már nemcsak olvasó, hanem író, sőt újra-író CD, DVD-romot is lehet kapni. Fő jellemzője a gyorsasága.

 

MONITOR ÉS MONITORVEZÉRLŐ KÁRTYA

A monitorok fő jellemzője mérete, melyet a képátló hosszával adnak meg (14,15,17,19,21,22 colos). Mégis a felbontás a legfontosabb jellemzője a monitornak. A megjelenítési mód szerint van váltott soros megjelenítés (interlaced: először minden páratlan, majd minden páros sort vetít ki a monitor) és nem váltott soros (non-interlaced). A megjelenítési kép elemi egységei a képpontok, avagy ez minél kisebb annál jobb a kép minősége (általános a 0,28 mm). A képfrissítési  frekvencia az a tulajdonság, mely fárasztóvá teheti a monitor nézését (ajánlott 75Hz feletti). A szemet óvó tulajdonság a sugárszűrés. Mivel a monitor sugárnyalábokat lő a néző felé, ezért jó, ha a monitor valamely biztonsági eljárás szabványához tartozik (MPR2, TCO). Egyéb jellemzők az energiatakarékosság, környezetbarát tulajdonság, torzítás, képélesség, domborúság. Mára már aki ad magára vagy az egészségére és meg is engedheti magának, akkor mindenképp TFT monitort érdemes vásárolni.
A monitorvezérlő kártya megválasztása sem elhanyagolható feladat. Lehet PCI vagy AGP buszos. Lényeges azonban, hogy mennyi a kártyán lévő memória. Ettől függ ugyanis a színmélység és egyéb jelentős képtulajdonság. A megválasztásnál fontos a választandó alkalmazási terület. Például grafikus 3D-s animációkészítésre használt géphez nem árt egy 3D grafikát gyorsító kártya  megvásárlása, amely lehet videokártya mellé beszerelhető, de önálló videovezérlő is.
 

HANGKÁRTYA ÉS HANGFAL

Az alkalmazási terület a döntő a hangkártya vásárlásnál is. Lehet egyszerűbb is, de lehet zenei célokra kialakított kártya is. Fontos jellemzői a mintavételi frekvencia (manapság a 48kHz a jellemző), a bit rate (felbontás: 8, 16, 32) és a jel-zaj viszony. De a zene élvezetéhez még szükség van egy megfelelő hangkibocsátó eszközre, mely a hangkártyára köthető (fülhallgató, hangszóró, hangdoboz).
 

BILLENTYŰZET ÉS EGÉR

A billentyűzet vásárlásakor a legfontosabb szempont az ergonómia, a billentyűzet nyelve, és az egyes billentyűk érzékenysége.
Az egeret a kényelmesség és tartósság szempontjai szerint választja ki a felhasználó, de fontos, hogy kézre álljon és megfelelőek legyenek rajta a gombok (elhelyezkedés, 2 vagy 3 gomb). A hanyattegér, avagy a trackball, mely speciális tevékenységekre jó. A trackball nem helyettesíti az egeret, habár működési elve azonos.
A botkormány (joystick) a számítógépen játszó emberek kedvelt bevitel eszköze. Lehet analóg vagy digitális. Ára főként a külső tervezéstől függ. Hazánkban is megjelentek a force-feedback joystickok, melyek visszahatnak a játszóra, jelzik mi történik a játékban.
 

NYOMTATÓK ÉS SZKENNEREK

A nyomtatót a minőség, az oldalköltség és a nyomtatási sebesség jellemzi. A sebességet oldal/perc-ben mérik. Noha legtöbb hardvernél a sebesség az egyik legfontosabb jellemző, a nyomtató esetén az egy lap kinyomtatásának költsége jellemző és a kinyomtatott oldal minősége jellemző sokkal fontosabb. Az utóbbi konkrét mértékegysége a dpi (dot per inch), azaz hány képpont jut 2,54 centiméterre. A nyomtatóban lévő memória mennyisége kihat a nyomtatás minőségére. A legdrágább és legjobb minőségű nyomtató a lézeres nyomtató, majd a tintasugaras. A rosszabb minőségű mátrix előnye az ára. Bár mára ez a tendencia megfordulni látszik. Ezek számla nyomtatására kiválóan alkalmasak. Ma már otthonra is laser nyomtatót javasolnak a szakemberek.
A szkenner kiválasztásánál az optikai felbontás a legfontosabb érték. A második választási szempont a színmélység. A választásnál itt is oda kel figyelni a csatlakozási lehetőségre (lassú párhuzamos port vagy gyorsabb, de drágább SCSI).
 

MODEMEK 

Mivel az Internet egyre jobban elterjedt a világban, így népszerűvé vált az otthoni Internetes kapcsolat, melyhez szükségeltetik egy modem. A modem legfőbb jellemzője a sebessége, mivel a lassú információáramlás magasabb telefonszámlát, így többletköltséget eredményez. A sebesség mértékegysége a bps (bit per secundum). Egyéb jellemző a minőség és az, hogy a modem gépbe szerelhető-e (belső) vagy hordozható (külső). Jelenleg a leggyorsabb, kapható modem 56 kbit/sec, azonban a másik irányba ez is csak 33,6 kbit/sec-es teljesítményt ér el.
És ha már alapvető dolgokat ismerünk a számítógéppel kapcsolatban, akkor is szükséges rövidebb-hosszabb tervezgetés, mielőtt vásárolni indulunk. Fontos, hogy ha már pénzt fektetünk a számítógép vásárlásába, azt úgy tegyük, hogy tudni kell, hogy egy számítógép élettartama igen rövid. A folyamatos fejlődés következtében, az egyre gyakoribb újítások miatt a gépek hamarosan elavulttá válhatnak és igénylik a frissítést és fejlesztést, amely újabb összegeket emészt fel.
Ha a komplett számítógép mellett döntünk, akkor újabb kérdés merül fel, miszerint márkás legyen avagy nem. A márkajelzéssel ellátott gépek nagy előnye az "egyszerűen összeszereltekkel" szemben, hogy hosszas mérnöki tervezés eredményeképpen kerültek piacra, és az egyes eszközök "összeszokottsága", kompatibilitása sok felmerülő gondot űzhet el. Hátránya, hogy a minőséget, megbízhatóságot meg kell fizetni.
Figyelemreméltó szempont a garancia és szervízszolgáltatás is. A garancia időtartama, a javítás feltételei, a bővítés lehetősége, a használati útmutató és egyéb szolgáltatások.
A szoftverek is fontosak a géphez, azaz előnyt jelent, ha a forgalmazó cég valamilyen operációs rendszerrel árusítja a gépet. De óvakodni kell a hamis szoftverektől, ezért érdemes licence-szerződést kérni a szoftverhez.
Vásárláskor azonban nem szükséges teljesen a saját kútfejünkre támaszkodni, hiszen az eladók is komoly segítséget tudnak nyújtani, és a velük való kommunikációhoz szükségesek a hardverek alapvető jellemzőinek ismerete. És utoljára figyeljünk, hogy megfelelően vegyük át a komplett gépet, vagy az alkatrészeket. Vagyis ne hiányozzanak a megfelelő papírok és szoftverek (leírások, alaplap tervrajza, vezérlőprogramok, garancialevelek, stb.)
Ha pedig a számítógéppel minden rendben van, akkor is érdemes a hardverekről szóló legfrissebb híreket elolvasni, hiszen sosem árt, ha naprakész információkkal rendelkezünk, amikor sor kerül a számítógép bővítésére vagy fejlesztésére.

 

 

 

Kérdése van? Nem szeretne feleslegesen költekezni?

Kérje szakember ingyenes tanácsát Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Vagy vegye igénybe szuperszerviz.com szolgáltatásunkat!