Szoftverlelőhelyek

 

 

 

Telepíthető szoftverek

Ezek a programok általában a Windows többféle változatával használhatók. (Ne feledkezzünk meg azonban arról a tényről, hogy hivatalosan csak a w98 utáni operációs rendszereket supportálja már csak a Microsoft).

 


Ingyenes szoftverek lelőhelye az Interneten

Néhány honlap, ahonnan ingyenes szoftvercsomagok tölthetők le, ezen kívül természetesen rengeteg hasonló site létezik. Arra azonban mindenképp érdemes odafigyelni letöltés előtt - legyen szó bármilyen programról és bármilyen előnyökkel kecsegtető programról -, hogy csak megbízható helyről töltsünk le programokat!

 

   * Szabad Szoftver Alapítvány magyar oldala: www.fsf.hu
      (Mozilla, Openoffice.org)
      
    * Prím Online: www.letoltes.com

 

    * Honosítóműhely: www.honositomuhely.hu
      Itt idegen nyelvű shareware és freeware programokhoz találhatunk magyar nyelvi modult, vagy magyar fordítást
         
    * Szoftverbázis: szoftverbazis.origo.hu 

    Itt rengetek leírás és szoftver értékelés is találhatunk!

    
   
    * Magyar nyelvű Mozilla Firefox: http://www.mozilla-europe.org/hu/products/firefox/

 

    * Magyarnyelvű Mozilla kiegészítők: mozilla.fsf.hu/extensions

     
    * Mozilla kiegészítők: addons.mozilla.org
      
    * Open Clip Art Library: www.openclipart.org 
    Szabadon felhasználható ingyenes Clip Artok (ábrák, képek) SVG (Scalable Vector Graphics) formátumban. (Ezt a formátumot pl. a GIMP program is kezeli)

 


    * Downloads.com: http://www.download.com/ - Free software downloads and software reviews
     Az egyik legnagyobb külföldi letöltő portál, itt akár napoig el lehet barangolni, keresgélni a rengeteg segédprogram között.

 

     * Tucows.com: http://www.tucows.com/ - Tucows download

      Az egyik legnagyobb külföldi letöltő portál és talán a legrégebbi, itt akár napoig el lehet barangolni, keresgélni a rengeteg segédprogram     között.      

Fontos, hogy a letöltés előtt győződjünk meg róla, hogy valóban teljesértékű, ingyenes szoftverekről van szó. Számos letöltő portál a kereskedelmi csomagok mintaváltozatait (demó) is tartalmazza. A teljesértékű, ingyenes szoftvert úgy ismerjük meg, hogy tulajdonságai között fel van tüntetve: "freeware" vagy "GPL licensz". Ezen kívül számos licenselési megoldás van, melyeket előszeretettel használnak a programok forgalmazói. Pl.: 15-30 napig használható, 5-ször - 10-szer indítható el csak a program... egészen az ingyenes használatig.